Επισκευή & Κατασκευή Αμαξωμάτων Οδικής Βοηθείας

Ανακλινόμενη – πτυσσόμενη πλατφόρμα

Γενική Περιγραφή

Η ιδέα και η εφαρμογή της ανακλινόμενης πλατφόρμας προέκυψε από την ανάγκη εξυπηρέτησης ακινητοποιημένων οχημάτων που έχρηζαν μεταφορά από τον τόπο ακινητοποίησης, στον τόπο επιθυμίας του εκάστοτε ιδιοκτήτη. Το μεγαλύτερο κομμάτι, που ώθησε την υλοποίηση του Project της ανακλινόμενης καρότσας, προήλθε από τον κλάδο της οδικής βοήθεια και
γενικότερα της μεταφοράς οχημάτων.

Ο σκοπός του συστήματος της ανακλινόμενης καρότσας σε ένα φορτηγό είναι η διευκόλυνση της φορτοεκφόρτωσης και μεταφοράς ακινητοποιημένων οχημάτων, όπου η ακινητοποίηση τους μπορεί να έχει προκληθεί είτε από βλάβη, ατύχημα ή απόσυρση, γρήγορα, εύκολα και με ασφαλή τρόπο.

Η δομή της πλατφόρμας είναι μεταλλική και αποτελείται από φύλλα λαμαρίνας που στο άκρο τους έχουν ειδική διαμόρφωση και συγκολλούνται μεταξύ τους. Στο εμπρόσθιο μέρος της πλατφόρμας έχει σχεδιαστεί και τοποθετηθεί μια
μεταλλική μετόπη η οποία παρέχει την μέγιστη δυνατή ασφάλεια σε περίπτωση σύγκρουσης του φορτηγού. Η προστασία που παρέχει είναι την στιγμή της πρόσκρουσης να συγκρατεί το μεταφερόμενο όχημα και να μην του επιτρέπει με την ώθηση του ατυχήματος να συγκρουστεί με την καμπίνα όπου βρίσκεται ο οδηγός δημιουργώντας επιπρόσθετες δύσκολες συνθήκες διαχείρισης του ατυχήματος.

Κάτω από τη μετόπη, στο εμπρόσθιο μέρος της πλατφόρμας, προσαρμόζεται υδραυλικός εργάτης έλξεως (βίντσι) , οποίος φέρει συρματόσχοινο, με το οποίο συντελείται η φορτοεκφόρτωση πάνω στην πλατφόρμα οχημάτων που έχουν ακινητοποιηθεί συνεπεία βλάβης, ατυχήματος ή έχει δοθεί εντολή μεταφοράς τους. Στο κάτω μέρος της πλατφόρμας συγκολλούνται δύο ενιαία κομμάτια στραντζαριστά σε σχήμα «Π» τα οποία αποτελούν το πλαίσιο της πλατφόρμας και τους «οδηγούς» μέσα στους οποίους σύρεται η καρότσα κατά την προέκτασή της.

Στο σασί του αυτοκινήτου τοποθετείται ένα επιπλέον πλαίσιο προς ενίσχυσή του. Σε αυτό το πλαίσιο, επονομαζόμενο και «παρασασί», τοποθετείται ένα άλλο μεταλλικό πλαίσιο που ονομάζεται ψαλίδι ανατροπής και στηρίζεται στο «παρασασί», μέσω δύο μεταλλικών πειρών. Το ψαλίδι αυτό ανατρέπεται με τη βοήθεια δύο υδραυλικών μπουκαλών συμπαρασύροντας ολόκληρη την
πλατφόρμα η οποία σύρεται στο ψαλίδι ανατροπής μέσω του πλαισίου της. Αφού ανατραπεί η πλατφόρμα, σύρεται προς τα έξω με τη βοήθεια μιας μακριάς μπουκάλας που βρίσκεται τοποθετημένη στο ψαλίδι ανατροπής και το άκρο της στηρίζεται στην πλατφόρμα την οποία σπρώχνει προς τα έξω.

Συνοπτικά, δυο μπουκάλες ανατρέπουν το ψαλίδι με την πλατφόρμα, ενώ μια τρίτη μπουκάλα σύρει την πλατφόρμα προς τα έξω. Όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνται υδραυλικά.

Το υδραυλικό χειριστήριο είναι τοποθετημένο στο πλαϊνό της κατασκευής σε θερμοπλαστικό ερμάριο. Στο κιβώτιο ταχυτήτων της κατασκευής προσαρμόζεται δυναμολήπτης (σασμάν) και μια αντλία λαδιού που δίνουν κίνηση στο υδραυλικό λάδι και την απαραίτητη πίεση στο υδραυλικό σύστημα. Στο πλαϊνό της κατασκευής προσαρμόζεται ένα ανοξείδωτο δοχείο λαδιού και ένα υδροδοχείο. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα όλες οι λειτουργίες να πραγματοποιούνται ασύρματα με την τοποθέτηση ήλεκτρο βαλβίδων στο υδραυλικό χειριστήριο.

Όλες οι κινήσεις πραγματοποιούνται αυτόματα, υδραυλικά και πολύ γρήγορα.

Η γωνία πρόσβασης που σχηματίζει η ανακλινόμενη πτυσσόμενη πλατφόρμα με το έδαφος είναι περίπου 10 μοίρες, επιτρέποντας τη μεταφορά και των πιο χαμηλών οχημάτων.

DSCN3793
DSCN3800
DSCN3809

Υλικά κατασκευής :

 • Όλα τα μεταλλικά μέρη της ανακλινόμενης πτυσσόμενης πλατφόρμας είναι από χάλυβα St37

 • Στις καρότσες χρησιμοποιούνται πλαϊνά παραπέτα από αλουμίνιο

 • Στα σημεία που ολισθαίνει η καρότσα χρησιμοποιείται πλαστικό τύπου ERTALON

 • Στους μύλους περιστροφής, στα ψαλίδια, χρησιμοποιείται μπρούντζος ως αντιολισθητικό

 • Τα χρώματα είναι ακρυλικά μονής στρώσης (στη βασική έκδοση) ή μεταλλικά, κατόπιν απαίτησης του πελάτη

Τεχνικά Χαρακτηριστικά που αφορούν :

 • Ανακλινόμενες πλατφόρμες ελαφρού τύπου

  - Ικανότητα Πλατφόρμας: 3500 KG
  - Τοποθέτηση σε πλαίσιο μικτού βάρους: Από 4 έως 9 τόνους
  - Βάρος κατασκευής με όλα τα παρελκόμενα: 1500 KG

 • Ανακλινόμενες πλατφόρμες μεσαίου τύπου

  - Ικανότητα Πλατφόρμας: 4500 KG
  - Τοποθέτηση σε πλαίσιο μικτού βάρους: Από 7 έως 12 τόνους
  - Βάρος κατασκευής με όλα τα παρελκόμενα: 1800 KG

 • Ανακλινόμενες πλατφόρμες βαρέως τύπου

  - Ικανότητα Πλατφόρμας: 6500 KG
  - Τοποθέτηση σε πλαίσιο μικτού βάρους: Από 15 έως 32 τόνους
  - Βάρος κατασκευής με όλα τα παρελκόμενα : 2500 KG

avfhellas

Συντήρηση

Οφείλεται απαραιτήτως να ελέγχεται η στάθμη του υδραυλικού λαδιού κατά τακτά χρονικά διαστήματα όταν, η κατασκευή είναι σε θέση πορείας και όλες οι μπουκάλες είναι κλειστές. Εάν παρατηρηθεί ότι η στάθμη του λαδιού είναι κάτω από το δείκτη, συμπληρώνουμε την ποσότητα που υπολείπεται μέχρι τη μέση του δείκτη, με υδραυλικό λάδι πυκνότητας 68.

Ολόκληρη η κατασκευή αποτελείται από κινούμενα μέρη όπου υπάρχουν γρασαδόροι με τους οποίους οφείλουμε κάθε τριάντα ημέρες να λιπαίνουμε όλη την κατασκευή.

forklift-right-side-iso-sign-is-1002

Οδηγίες ασφάλειας

 • Πάντα βγάζουμε την πλατφόρμα ένα μέτρο έξω πριν την ανάκληση ώστε να βγει από τα STOP ασφαλείας.

 • Όταν είναι φορτωμένη η πλατφόρμα δεν τη βγάζουμε όλη οριζόντια αλλά κάνουμε ανάκληση ώστε να πατάει στο έδαφος όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φορτηγό.

 • Δεν πιάνουμε ποτέ το συρματόσχοινο του εργάτη με γυμνά χέρια και ελέγχουμε πάντα την κατάστασή του πριν ρυμουλκήσουμε.

 • Δεν αφήνουμε κανέναν να πλησιάζει την πλατφόρμα όταν φορτώνουμε ή ρυμουλκούμε.

 • Πάντα «ξεκομπλάρουμε» το υδραυλικό σύστημα πριν ξεκινήσουμε να φύγουμε με το φορτηγό.

 • Ελέγχουμε αν το όχημα δέθηκε σωστά πάνω στην πλατφόρμα, και αν πάμε μεγάλο ταξίδι ελέγχουμε κάθε 50 χλμ. αν έχουν χαλαρώσει οι ιμάντες.

 • Οι φάροι πρέπει να είναι αναμμένοι κατά τη φορτοεκφόρτωση οχημάτων.

 • Δεν φορτώνουμε ποτέ μεγαλύτερο βάρος από αυτό που προβλέπει ο κατασκευαστής.

Οδηγίες ασφαλούς χρήσης

 • Ενώ λειτουργεί το φορτηγό πατάμε το συμπλέκτη και πιέζουμε το κουμπί με την ένδειξη «PTO». Αφήνουμε το συμπλέκτη και το φορτηγό έχει «κομπλάρει» το υδραυλικό σύστημα.

 • Ανοίγουμε το θερμοπλαστικό ερμάριο στο πίσω μέρος του φορτηγού όπου βρίσκονται τα χειριστήρια. Έλκουμε προς τα έξω το δεύτερο χειριστήριο από δεξιά ώστε να βγει η πλατφόρμα τουλάχιστον ένα (1) μέτρο έξω για να απεμπλακεί από τα STOP ασφαλείας ανατροπής.

 • Έλκουμε συνδυασμένα το πρώτο και το δεύτερο χειριστήριο από δεξιά ώστε να φέρουμε την πλατφόρμα στη θέση φόρτωσης και τη γωνία που επιθυμούμε.

 • Φορτώνουμε το όχημα και χρησιμοποιούμε τον εργάτη εάν απαιτηθεί με τη βοήθεια του τρίτου χειριστηρίου από δεξιά.

 • Αφού φορτωθεί το όχημα έλκουμε την πλατφόρμα όσο μέσα μπορούμε με το δεύτερο χειριστήριο και μετά κατεβάζουμε την πλατφόρμα με το πρώτο χειριστήριο μέχρι την οριζόντια θέση.

 • Τέλος, φέρνουμε την πλατφόρμα στην αρχική της θέση με τη βοήθεια του δεύτερου χειριστηρίου όπου κλειδώνει πάλι στη θέση STOP ασφαλείας.

 • Δένουμε το φορτωμένο όχημα.

safety-gloves-required-iso-sign-is-1008

Δήλωση Συμμόρφωσης CE – Έγκριση Τύπου

Όλες οι κατασκευές βάσει νομοθεσίας συνοδεύονται από Δήλωση.
Συμμόρφωσης σύμφωνα με την οδηγία 2006/42/ΕΚ του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου (φέρουν πιστοποίηση CE).
Όλα τα οχήματα επί των οποίων τοποθετούνται κατασκευές από την εταιρεία μας για να μπορέσουν να ταξινομηθούν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία θα πρέπει να ακολουθηθεί η κάτωθι διαδικασία :

 • Εάν είναι νέο όχημα ειδικού σκοπού, σύμφωνα με τις διατάξεις
  του άρθρου 24 της ευρωπαϊκής οδηγίας 2007/46/ΕΚ όπως
  τροποποιήθηκε τελευταία με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 214/2014
 • Εάν είναι Μεταχειρισμένο όχημα ειδικού σκοπού, σύμφωνα με
  την εθνική διαδικασία εγκρίσεων τύπου για οχήματα Ειδικής
  Χρήσης - Ειδικού Σκοπού